Witam Was :)
Dzisiaj rozpoczęłam eksperymenty w kuchni przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia. Lubie wcześniej wypróbować przepisy, które będę przygotowywać na Święta, wtedy mam pewność jak dana potrawa smakuje, czy trzeba jakiś przepis jeszcze udoskonalić :)
Upiekłyśmy dzisiaj z Agatką ciasto marchewkowe. Długo szukałam idealnego przepisu na to ciasto :) W końcu znalazłam odpowiedni, ale i tak nie byłabym sobą jakbym go po swojemu nie zmodyfikowała : ). Ciacho ma chrupiącą skórkę, a w środku jest wilgotne. Ma wspaniały świąteczny, piernikowy aromat :)
CIASTO MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI :
- 400 gram drobno startej marchewki
- 140 gram zmielonych na mąkę płatków owsianych błyskawicznych
- 4 jaja
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy do pierników
- posiekane orzechy włoskie ( ilość wg upodobań )
- garść posiekanych rodzynek
WYKONANIE:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i na wolnych obrotach miksujemy delikatnie razem. Do gotowej masy dodajemy stopniowo startą marchew, miód i oliwę i mieszamy powoli wszystkie nasze składniki. Zmielone płatki owsiane, przesiewamy przez sito do masy marchewkowej, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do pierników i bakalie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do keksów wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej nasze ciasto. Pieczemy przez ok 60 min. Ciasto wyciągamy z blachy dopiero po ostygnięciu, musi ono na spokojnie stężeć.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz