Witam Was :))
Jak idą Wam przygotowania do Świąt ? Upiekłyście już Świąteczne pierniczki ? Jeżeli nie to niżej podaje Wam przepis na zdrowszą wersję pierniczków, które piekłyśmy razem z Agatką.
- 100 g mąki razowej ( u mnie Melvit )
- 100 g mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella pełne ziarno )
- 130 g mąki pszennej
- 35 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
WYKONANIE:
W rondelku podgrzewamy masło, miód, cukier często mieszając,
następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do miski
przesiewamy mąki, mieszamy z sodą, solą, cynamonem i przyprawą do
piernika.
Do suchych
składników wlewamy mokre, wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto i rozwałkujemy je
na grubość ok. 0,5-1 cm. Wycinamy ulubione kształty. Pierniczki układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego
do 180 stopni. Pieczemy, aż zaczną się rumienić ok. 7 - 8 minut. w zależności od piekarnika ( radze pilnować, bo mogą szybko się przypalić )
Żeby pierniczki ładnie wyglądał i Agatka miała radochę dekorowałyśmy je lukrem i cukiereczkami, ale można pominąć ten etap :))
Jeżeli ktoś zdecyduje sie na lukier to podaje przepis:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- pare kropel soku z cytryny
SMACZNEGO :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz