niedziela, 22 grudnia 2013

ZDROWSZA WERSJA ŚWIĄTECZNYCH PIERNICZKÓW

Witam Was :))

Jak idą Wam przygotowania do Świąt ? Upiekłyście już Świąteczne pierniczki ? Jeżeli nie to niżej podaje Wam przepis na zdrowszą wersję pierniczków, które piekłyśmy razem z Agatką.




SKŁADNIKI:
  • 100 g mąki razowej ( u mnie Melvit )
  • 100 g mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella pełne ziarno )
  • 130 g mąki pszennej 
  • 35 g  cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli

WYKONANIE:

W rondelku podgrzewamy masło, miód, cukier często mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąki, mieszamy z sodą, solą, cynamonem i przyprawą do piernika.
 
Do suchych składników wlewamy mokre, wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto i rozwałkujemy je na grubość ok. 0,5-1 cm. Wycinamy ulubione kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż zaczną się rumienić ok. 7 - 8 minut.  w zależności od piekarnika ( radze pilnować, bo mogą szybko się przypalić )



Żeby pierniczki ładnie wyglądał i Agatka miała radochę dekorowałyśmy je lukrem i cukiereczkami, ale można pominąć ten etap :))

Jeżeli ktoś zdecyduje sie na lukier to podaje przepis:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • pare kropel soku z cytryny
Biało ubijmy ze szczyptą soli, następnie zmniejszamy obroty i stopniowo łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Mieszamy aż do uzyskania gęstego śnieżnobiałego lukru.


SMACZNEGO :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz