Witam Was :)
Dzisiaj wpadłam na pomysł, aby z owsianki zamiast ciasteczek zrobić muffinki :) Można je zjeść na ciepło na śniadanie, ale także fajnie smakują podane do kawki na podwieczorek :)
SKŁADNIKI:
- 200 g płatków owsianych
- 2 łyżki dowolnych otrębów
- 150 ml mleka ( u mnie sojowe )
- 300 ml wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- miód ( ilość wg uznania )
- orzechy włoskie
- żurawina
- mrożone owoce ( u mnie maliny, porzeczki, truskawki )
- pół banana
WYKONANIE:
- mleko, wodę i miód gotujemy w rondelku, dodajemy płatki owsiane oraz otręby, gotujemy na małym ogniu, aż nasza owsianka zgęstnieje, (pamiętajmy o częstym mieszaniu ).
- do ugotowanej i przestudzonej owsianki dodajemy proszek do pieczenia oraz jajko i całość dokładnie mieszamy.
- masę możemy podzielić na kilka części i do każdej z nich dodać ulubione dodatki. Do jednych muffinek dodałam orzechy i żurawinę, do następnej części masy dodałam pokrojonego w małe kawałeczki banana, a do ciasta które pozostało dodałam mrożone owoce. Możemy pokusić się o inne ulubione dodatki jak np. kawałki gorzkiej czekolady :)
- masę przekładamy łyżką do foremek lekko dociskając - najlepiej sprawdzą się tutaj silikonowe foremki
- muffinki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 40 minut.
SMACZNEGO !!!
P.S. Muffinki muszą przestygnąć, żeby je wyjąć z foremek. Jeszcze ciepłe mają mało zwartą konsystencje, ale też fajnie smakują zjedzone prosto z foremki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz