Witam Was :)
W sobotę przeglądając przepisy w internecie na stronie http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/ natknęłam się pysznie wyglądające drożdżówki, sprawdziłam czy mam wszystkiego potrzebne składniki, zmodyfikowałam troszkę przepis pod tym względem i wzięłam się za pieczenie( oczywiście z moimi wiernymi pomocnikami ) :) A oto efekty :
mali pomocnicy :)
SKŁADNIKI :
- 75 g płatków owsianych
- 250 ml mleka
- 100 ml wody
- 25 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej zwykłej
- 35 g miodu
- łyżeczka cukru brązowego
- 60 g rodzynek
- 150 ml mleka i 100 ml wody wlewamy do rondelka, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy na średnim ogniu do miękkości, po czym odstawiamy płatki do wystygnięcia.
- Resztę mleka lekko podgrzewamy np.w mikrofalówce, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy przykryte ściereczką na kilka minut, aż zacznie się pienić.
- Mąki łączymy z płatkami owsianymi, dodajemy roztopione masło, resztę składników i zagniatamy dość luźne ciasto ( ja użyłam do tego robota kuchennego ), gotowe ciasto następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po upływie tego czasu ciasto wyciągamy na oprószoną mąką stolnicę i lekko je wałkujemy lub rozciągamy na prostokątny placek, po czym zwijamy je w ładny rulon.
- Gotowy wałek kroimy na kawałki ( wielkość wg upodobań ) ,z których formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując paro centymetrowe odległości. Bułeczki możemy posmarować białkiem.
- Odstawiamy drożdżówki jeszcze na ok. 20 minut, aby urosły, po czym wkładamy je do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
- Po upieczeniu układamy na kratce do wystygnięcia
Takie bułeczki możemy przechowywać przez parę dni w szczelnie zamkniętym pojemniku
P.S. Pewna osoba podsunęła mi też fajny pomysł, aby drożdżówki pokroić w paseczki i podawać jako ciasteczka do kawy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz