Witam Was :)
Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza. Popołudniami marzymy tylko o ciepłym kocu i kubku herbaty. W tak brzydką, wietrzną pogodę idealnym rozgrzewaczem będzie także CRUMBLE. Inaczej mówiąc owoce zapiekane pod kruszonką. Oczywiście w mojej wersji nie będzie to tradycyjna kruszonka na maśle, cukrze i mące, tylko zmodyfikowana wersja z otrębami gryczanymi , miodem i płatkami migdałów. Dobór owoców zależy od naszych upodobań smakowych. Ja ostatnio pokusiłam sie na jabłuszko. A oto przepis :
SKŁADNIKI:
- duże dojrzałe jabłko
- mus jabłkowy ( ja użyłam takiego ze słoiczka )
- miód
- 4 łyżki otrębów gryczanych
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- garść żurawiny
WYKONANIE:
Jabłko kroimy w kosteczkę i mieszamy razem z musem. W osobnej miseczce mieszamy miód, otręby i migdały tak aby powstało coś na kształt kruszonki. Jabłuszko i żurawinke przekładamy do małej żaroodpornej miseczki, na nie kładziemy "kruszonkę" i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
Zjadamy jeszcze ciepłe. Uważajcie, żeby sobie języka nie poparzyć :P.
MIŁEGO WIECZORU :)
smakowicie wygląda :) muszę koniecznie wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuń