wtorek, 18 marca 2014

CRUMBLE Z JABŁUSZKIEM W WERSJI LIGHT

Witam Was :)

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza. Popołudniami marzymy tylko o ciepłym kocu i kubku herbaty. W tak brzydką, wietrzną pogodę idealnym rozgrzewaczem będzie także CRUMBLE. Inaczej mówiąc owoce zapiekane pod kruszonką. Oczywiście w mojej wersji nie będzie to tradycyjna kruszonka na maśle, cukrze i mące, tylko zmodyfikowana wersja z otrębami gryczanymi , miodem i płatkami migdałów. Dobór owoców zależy od naszych upodobań smakowych. Ja ostatnio pokusiłam sie na jabłuszko.  A oto przepis :

SKŁADNIKI:
  • duże dojrzałe jabłko
  • mus jabłkowy ( ja użyłam takiego ze słoiczka )
  • miód 
  • 4 łyżki otrębów gryczanych
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • garść żurawiny
WYKONANIE:

Jabłko kroimy w kosteczkę i mieszamy razem z musem. W osobnej miseczce mieszamy miód, otręby i migdały tak aby powstało coś na kształt kruszonki. Jabłuszko i żurawinke przekładamy do małej żaroodpornej miseczki, na nie kładziemy "kruszonkę" i zapiekamy w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. 



Zjadamy jeszcze ciepłe. Uważajcie, żeby sobie języka nie poparzyć :P.

MIŁEGO WIECZORU :)
 

1 komentarz:

  1. smakowicie wygląda :) muszę koniecznie wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń