Witam Was :)
Wczoraj pod wpływem chwili i z dostępnych w kuchni produktów wyczarowała małe słodkie kuleczki, które nie wymagają pieczenia i są idealne do popołudniowej kawusi :)
DAKTYLOWO - ORZECHOWE KOKOSANKI
SKŁADNIKI ( ok. 20 kokosanek ):
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2 szklanki wiórek kokosowych ( 1/3 do kuleczek, reszta do obtoczenia )
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki miodu
- 5 czubatych łyżeczek kakao naturalnego ciemnego
- garść migdałów w płatków
WYKONANIE :
- daktyle zalewamy ciepłym mlekiem po czym odstawiamy na ok. 20 minut
- orzechy i migdały prażymy krótko na suchej patelni, następnie blendujemy razem z wiórkami ( nie musi być to proszek mogą być wyczuwalne kawałeczki )
- do orzechów, migdałów i wiórek dodajemy daktyle wraz z mlekiem w którym się moczyły i jeszcze przez chwile blendujemy aby składniki się połączyły, dodajemy miód i kakao i wszystko razem mieszamy - masa ma być kleista
- z masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy we wiórkach koksowych
- kuleczki układamy na talerzu lub desce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. - ale im dłużej tym lepiej :)
SMACZNEGO :)
przynieś mi trochę :P
OdpowiedzUsuń