sobota, 18 stycznia 2014

MAŁE SŁODKOŚCI - KOKOSANKI

Witam Was :)

Wczoraj pod wpływem chwili i z dostępnych w kuchni produktów wyczarowała małe słodkie kuleczki, które nie wymagają pieczenia i są idealne do popołudniowej kawusi :)

DAKTYLOWO - ORZECHOWE KOKOSANKI

SKŁADNIKI ( ok. 20 kokosanek ):
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 szklanki wiórek kokosowych ( 1/3 do kuleczek, reszta do obtoczenia )
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 5 czubatych łyżeczek kakao naturalnego ciemnego
  • garść migdałów w płatków
WYKONANIE :
  • daktyle zalewamy ciepłym mlekiem po czym odstawiamy na ok. 20 minut
  • orzechy i migdały prażymy krótko na suchej patelni, następnie blendujemy razem z wiórkami    ( nie musi być to proszek mogą być wyczuwalne kawałeczki )
  • do orzechów, migdałów i wiórek dodajemy daktyle wraz z mlekiem w którym się moczyły i jeszcze przez chwile blendujemy aby składniki się połączyły, dodajemy miód i kakao i wszystko razem mieszamy - masa ma być kleista
  • z masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy we wiórkach koksowych
  • kuleczki układamy na talerzu lub desce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. - ale im dłużej tym lepiej :)


SMACZNEGO :)

1 komentarz: