Witam Was :)
Zainspirowana przepisem ze strony http://cojesc.net/ postanowiłam upiec swój pierwszy chlebek razowy :)
SKŁADNIKI :
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej ( u mnie Melvit )
- 1 szklanka zwykłej mąki
- 25 gram świeżych drożdży
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- łyżeczka cukru
- siemie lniane
- otręby do posypania blachy
Można dodać także inne nasiona tj. słonecznik, pestki dyni
WYKONANIE:
- Na początku przygotowujemy zaczyn : do miseczki wlewamy ½ szklanki letniej
wody, wsypujemy rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki razowej i łyżeczkę cukru –
mieszamy, przykrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki, włącznie z zaczynem
drożdżowym i nasionami, po czym mieszamy stopniowo dolewając wodę - ja użyłam do tego robota kuchennego; ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnice i wyrabiamy, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką.
- Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką – odstawiamy w
ciepłe miejsce na dwie godziny.
- Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, przekładamy do keksówki/formy wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami - zostawiamy jeszcze na 30 minut
- Chlebek pieczemy w nagrzanym piekarniku w
temp. 230˚C
przez ok. 30 minut po czym studzimy na kratce
SMACZNEGO :)
super wygląda muszę wypróbować
OdpowiedzUsuń