wtorek, 7 stycznia 2014

POMYSŁ NA OBIAD - ŁOSOŚ Z MIGDAŁAMI NA SZPINAKU



SKŁADNIKI NA DWIE OSOBY:

- dwa małe filety z łososia

- woreczek ryżu brązowego

- opakowanie świeżego szpinaku ( może być też mrożony )

- 2 marchewki

- garść orzechów włoskich

- garść migdałów  w płatków

- sok z całej pomarańczy

- 2 ząbki czosnku

 - sól

- pieprz
 
- zioła prowansalskie

- oliwa z oliwek

 WYKONANIE:

- Obieramy marchewkę i kroimy ją na cieniutkie plasterki, do rondelka wlewamy parę kropel oliwy, wrzucamy naszą marchewkę i chwile podsmażamy, następnie podlewamy ją wyciśniętym sokiem z pomarańczy, zmniejszamy gaz niech się razem duszą. W miarę odparowywania soku podlewamy marchew wodą i dalej dusimy do miękkości.

- Łososia myjemy, ściągamy z niego skórę i nacieramy przyprawami, po czym pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25 min,  pod koniec pieczenia posypujemy łososia płatkami migdałów

- na patelnie przekładamy szpinak, podlewamy go wodą i dusimy aż zmięknie, następnie doprawiamy czosnkiem, przyprawami i siekanymi orzechami

- ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu

- na talerzu układamy szpinak na niego kładziemy łososia, polewamy go sosem pozostałym z duszenia marchewki. Rybkę podajemy  z brązowym ryżem i marchewka



SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz