SKŁADNIKI NA DWIE OSOBY:
- dwa małe filety z łososia
- woreczek ryżu brązowego
- opakowanie świeżego szpinaku ( może być też mrożony )
- 2 marchewki
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów w płatków
- sok z całej pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
WYKONANIE:
- Obieramy marchewkę i kroimy ją na cieniutkie plasterki, do
rondelka wlewamy parę kropel oliwy, wrzucamy naszą marchewkę i chwile
podsmażamy, następnie podlewamy ją wyciśniętym sokiem z pomarańczy,
zmniejszamy gaz niech się razem duszą. W miarę odparowywania soku podlewamy
marchew wodą i dalej dusimy do miękkości.
- Łososia myjemy, ściągamy z niego skórę i nacieramy
przyprawami, po czym pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25
min, pod koniec pieczenia posypujemy łososia płatkami migdałów
- na patelnie przekładamy szpinak, podlewamy go wodą i
dusimy aż zmięknie, następnie doprawiamy czosnkiem, przyprawami i siekanymi
orzechami
- ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
- na talerzu układamy szpinak na niego kładziemy łososia,
polewamy go sosem pozostałym z duszenia marchewki. Rybkę podajemy z brązowym ryżem i marchewka
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz