Na przyjazd mojej przyjaciółki upiekłyśmy z Agusią ciasteczka owsiankowe. Jak sama nazwa wskazuje są one zrobione z owsianki :) Przepis jest naprawdę prosty.
SKŁADNIKI :
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki otrębów ( dowolne - owsiane, żytnie itp. )
- 2 szklanki mleka ( sojowe, albo 1,5 % )
- 2 łyżki miody
- jajo
- ulubione bakalie
- łyżeczka proszku do pieczenia
Z płatków owsianych, otrębów, bakalii, mleka i miodu na wolnym ogniu gotujemy owsiankę ( ok. 10, 15 minut ), mieszając ją, aby nam nie przywarła do garnka. Nasza owsianka musi być bardzo, bardzo gęsta. Po zdjęciu z ognia dodajemy do jeszcze ciepłej owsianki jajo i proszek do pieczenia, całość dokładnie mieszamy. Z naszej masy formujemy łyżką ciasteczka i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub folią aluminiową posypaną mąką, aby łatwiej było je później zdjąć. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 min, aż ciasteczka się ładnie zarumienią. Zdejmujemy z blachy dopiero po ostudzeniu i przekładamy do zamykanego pojemniczka lub od razu pałaszujemy :))
SMACZNEGO :)
Na pewno wypróbuje ten przepis. Natalko czy możesz podać przepis na ciasto z czerwonej fasoli:)Asia
OdpowiedzUsuńW najbliższym czasie zamierzam je upiec , także przepis i zdjęcia pojawią się niedługo na blogu :))
UsuńCiekawe... muszę wypróbować, bo słodycze to moja słabość. A te ciasteczka mogą być kołem ratunkowym w krytycznych momentach :)
OdpowiedzUsuńJeżeli lubisz czekoladę, to do masy na ciasteczka można dodać 2-3 łyżki kakao naturalnego, też super smakują takie "oszukane" ciasteczka czekoladowe :))
Usuń