środa, 13 listopada 2013

CIASTECZKA OWSIANKOWE

Na przyjazd mojej przyjaciółki upiekłyśmy z Agusią ciasteczka owsiankowe. Jak sama nazwa wskazuje są one zrobione z owsianki :) Przepis jest naprawdę prosty.

SKŁADNIKI :

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki otrębów ( dowolne -  owsiane, żytnie itp. )
  • 2 szklanki mleka ( sojowe, albo 1,5 % )
  • 2 łyżki miody
  • jajo
  • ulubione bakalie
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Z płatków owsianych, otrębów, bakalii, mleka i miodu na wolnym ogniu gotujemy owsiankę ( ok. 10, 15 minut ), mieszając ją, aby nam nie przywarła do garnka. Nasza owsianka musi być bardzo, bardzo gęsta. Po zdjęciu z ognia dodajemy do jeszcze ciepłej owsianki jajo i proszek do pieczenia, całość dokładnie mieszamy. Z naszej masy formujemy łyżką ciasteczka i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub folią aluminiową posypaną mąką, aby łatwiej było je później zdjąć. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 min, aż ciasteczka się ładnie zarumienią. Zdejmujemy z blachy dopiero po ostudzeniu i przekładamy do zamykanego pojemniczka lub od razu pałaszujemy :))
SMACZNEGO :)



4 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuje ten przepis. Natalko czy możesz podać przepis na ciasto z czerwonej fasoli:)Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W najbliższym czasie zamierzam je upiec , także przepis i zdjęcia pojawią się niedługo na blogu :))

      Usuń
  2. Ciekawe... muszę wypróbować, bo słodycze to moja słabość. A te ciasteczka mogą być kołem ratunkowym w krytycznych momentach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lubisz czekoladę, to do masy na ciasteczka można dodać 2-3 łyżki kakao naturalnego, też super smakują takie "oszukane" ciasteczka czekoladowe :))

      Usuń